Aiskrim santan special |
Bahan-Bahannya:
1 tin susu cair
2 cawan gula
4 cawan santan pekat
1 1/2 cawan air
6 sudu besar tepung ubi
6 sudu besar susu tepung
- Perasa dan pewarna seperti:
- Choclate paste
- Strawberry paste
- Jagung krim dan lain2,ikut selera anda nk pilih perisa apa-apa pun
Cara Membuatnya:
1- Masak 4 cawan santan dimasak sampai mendidih,tapi jangan sampai pecah minyak dan sejukan.
2- Tepung ubi dimasak dengan air hingga pekat dan sejukkan.
3- Pukul susu,gula,susu sejat dengan gula hingga gula hancur.
4- Masukkan santan dan adunan tepung berselang seli sambil dipukul sebati.
5- Bubuh susu tepung dan pukul terus hingga rata.
6- Masukkan adunan kedalam sebuah bekas dan simpan didalam freezer hingga beku.
7- Keluarkan adunan yang telah beku dan pukul lagi kali ke2 hingga kelihatan kembang.
8- Pada tahap ini bolehlah diisikan dengan perisa dan pewarna kesukaan dan terus pukul hingga sebati.
9- Tuangkan semula adunan aiskerim kedalam bekastdan tutup,simpan didalam freezer hingga beku.
10- Keluarkan aiskrim dan bolehlah dihidangkan,jika suka boleh juga dihias dengan choc cair,choc chip,atau apa-apa saja mengikut selera masing-masing.
Kesimpulannya, memang sedap dan teramat sedap,selamat mencuba.
1- Masak 4 cawan santan dimasak sampai mendidih,tapi jangan sampai pecah minyak dan sejukan.
2- Tepung ubi dimasak dengan air hingga pekat dan sejukkan.
3- Pukul susu,gula,susu sejat dengan gula hingga gula hancur.
4- Masukkan santan dan adunan tepung berselang seli sambil dipukul sebati.
5- Bubuh susu tepung dan pukul terus hingga rata.
6- Masukkan adunan kedalam sebuah bekas dan simpan didalam freezer hingga beku.
7- Keluarkan adunan yang telah beku dan pukul lagi kali ke2 hingga kelihatan kembang.
8- Pada tahap ini bolehlah diisikan dengan perisa dan pewarna kesukaan dan terus pukul hingga sebati.
9- Tuangkan semula adunan aiskerim kedalam bekastdan tutup,simpan didalam freezer hingga beku.
10- Keluarkan aiskrim dan bolehlah dihidangkan,jika suka boleh juga dihias dengan choc cair,choc chip,atau apa-apa saja mengikut selera masing-masing.
Kesimpulannya, memang sedap dan teramat sedap,selamat mencuba.
loading...
Share
BalasPadam