loading...

Isnin, 24 Ogos 2015

CENDOL - Cara Membuat Cendol Yang Lazat

Tiada ulasan
CENDOL - Cara Membuat Cendol Yang Lazat  –  : Cendol !! sebut sahaja cendol pasti teringant di waktu hari panas sangat atau pun bulan ramadhan, ais cendol memang sedap, ada yang buat ais cendol gempal dan macam-macam nama ada,hari ini put kongsikan cara buat cendol yang paling lazat.

Cara Membuat Cendol Yang Enak

Bahan-bahan yang digunakan untuk membuat  cendol:
  • 100 gram tepung beras
  • 50 gram hunkwe
  • 150 ml air daun pandan
  • 500 ml air putih matang
  • garam secukupnya
Cara membuat es cendol :
  • Campurkan tepung beras, air daun pandan, garam dan tepung hunkwe secukupnya dengan air putih matang, kemudian aduk hingga merata.
  • Siapkan air panas ke dalam wadah besar atau baskom, lalu simpan cetakan cendol diatasnya.
  • Tuangkan adonan cendol tersebut hingga habis dengan cendol matang yang ada di dalam air panas
  • bentuk cetakan cendol hingga memanjang
Bahan-bahan untuk membuat kuah gula merah:
  • 2 lembar daun pandan
  • 500 ml air bersih
  • 500 gram gula merah
Cara membuat kuah gula merah:
  • Campurkan semua bahan yang digunakan untuk membuat kuah gula merah, lalu rebus hingga gula larut didalam air, didihkan.
  • Setelah itu, angkat dan dinginkan
Bahan-bahan yang digunakan untuk membuat kuah santan es cendol:
  • 1000 ml santan
  • garam secukupnya
  • 2 lembar daun pandang
Cara membuat kuah santan es cendol:
  • Campurkan semua bahan lalu rebus hingga mendidih
  • Angkat dan sisihkan
Setelah semuanya masak,apa lagi boleh hidang, kalau campur ais kentul dan gula melaka memang terbaik beb!!

sumber : http://www.resepnasional.com/cara-membuat-cendol-yang-enak/
loading...

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

LIKE PAGE KAMI UNTUK BERITA TERKINI Button Close