loading...

Ahad, 6 September 2015

Cara Buat Roti Canai Yang Sedap Di Makan

1 ulasan
roti canai sedap

Haaa kakak-kakak makcik makcik diluar sana tu, kalau nak laki lekat melekat dekat rumah selalu, meh belajar masak benda ni.. Selalunya kaum adam ni aka suami kakak-kakak makcik-makcik ni lepak kedai kopi akan oder benda ni. Apa lagi roti canailah. Meh sini nak habaq sikit, roti canai ni umpama skandal suami-suami tau. Benda wajib kene makan tiap-tiap pagi. Jadi kakak-kakak makcik-makcik tak nak laki layan skandal mereka belajar cara buat benda ni iaitu roti canai. Nak habaq sikit ni roti canai kat kedai mamak tu bukan sedap oiii,kekadang roti jer lebih,kuah tak sedap langsung. Apa kat kakak makcik masak sendiri,bila pekene air tangan isteri ni memang sedap,tambah pula dengan kasih sayang terhadap suami rasa ikhlas lagi pasti membuatkan roti tu menjadi empuk dan enak di makan. Nercaya suami kakak makcik mintak selalu. bertambah sayang suami dekat kakak-kakak makcik-makcik. tak nak cita panjang jom belajar.

Bahan-bahan ( 12-16 biji )

  • 550 gm tepung gandum
  • *250 gm air
  • *1 egg-50gm
  • *3 Tbsp susu pekat manis-60gm
  • *1 tsp garam-6gm
  • *1 tsp butter/margerin-15gm
  • 1-2 Tbsp tepung gandum-untuk di tambah kalau terlebih lembik semasa menguli

Cara-cara

  1. masukkan bahan * kedalam bekas, kacau hingga sebati
  2. masukkan bancuhan air tadi kedalam tepung.
  3. uli hingga jadi doh
  4. rehatkan doh selama 10min
  5. uli lagi selama 5min
  6. **ulang step 4&5 sebanyak 3 kali.** Noticed-lepas kali ke 3 process uli&rehat, doh bertambah kenyal n tak melekat. so jgn risau kalau 1st process terasa doh melekat di tangan. kalau ranya lembik lg selepas 2nd time uli&rehat, tambah sedikit tepung(1 tbsp)
  7. advisable uli guna tangan-tp nak pakai bread machine pun boleh. Utk bread machine. follow step 1,2,3 diatas. masukkan dlm machine: program basic bread..biarkan process selama 1hr 15min. selalunya doh lembik skit sebab temp bread maker. masa machine pause, kluarkan doh, uli kekejap dengan sedikit tepung. dan masukkan balik dlm machine.
  8. bentuk bulat2. produce 12-16 biji depending on the size.perap selama 3jam atau lebih Dan boleh di kibar atau di tarik2.
  9. *nb:jika tak habis kebar, bole simpan dalam fridge up to 2 day
  10. *tips: terlebih uli, dought akan kenyal, dan susah nak kebar. bila masak roti akan kenyal. that's why process uli , rest, di ulang 3 kali.
  11. *NB: refer to komen from skyblue&yani:I dah update jumlah air to 250gm. nak clarify ,Dough roti canai ni memang keras berbanding dengan dought roti bun biasa. tetapi, jangan risau, selepas diperap , dough akan lembut. coz kalau terlalu lembik, nanti bila nak kibar, akan koyak. kalau tak tau kibar, bole la tarik, nipis2...
  12. lupa nak cakap. masa lepas dibulat2kan, hendakklah disapu dengan magerin, then baru simpan..and masa nak kibar pulak, hendaklah di penyek2 dulu sebesar tapak tangan, and restkan selama 10 min, bole buat byk2, then barulah di penyek besar2 utk proses kibar.

Selamat mencuba ya!!
loading...

1 ulasan :

LIKE PAGE KAMI UNTUK BERITA TERKINI Button Close