loading...

Rabu, 18 November 2015

RESEPI KITA - Resepi Kek Batik

Tiada ulasan
hahahah kali ni kita kongsikan sedikit respi kek batik.. tahu doh kek batik ni macam mana?? rasa macam mana??? kalau tengok gambar di bawah pasti anda pernah merasa kek berbatik-batik ni.. Ermmm memang sedap sangat, mudah jer nak buat tak payah nak beli-beli membazir jer... Nak tahu cara buat kek batik ni adalah cara paling mudah nak buat.



Bahan-bahan buat kek batik:
– 2 cawan milo
– 2 sudu besar serbuk koko
– 1 tin susu pekat manis
– 1 buku buttercup
– 1 paket biskut Marie
Cara buat kek batik:
  1. Cairkan dulu butter dalam periuk yang dipanaskan dengan api kecil. Bila sudah cair, masukkan susu pekat dan gaul lagi hingga sebati.
  2. Lepas itu, masukkan Milo dan serbuk koko ke dalam periuk. Masukkan sedikit demi sedikit sambil digaul sehingga sebati. Jangan tinggalkan sebatian ini berketul-ketul.
  3. Masukkan biskut Merrie yang telah dipatahkan (tidak sampai hancur) sebelumnya ke dalam periuk, dan gaul hingga rata.
  4. Lepas itu, masukkan adonan ke dalam loyang yang telah dialas dengan plastic biar mudah nak dikeluarkan.
  5. Padatkan kek batik tadu dengan tekan-tekan menggunakan sudu.
  6. Bila dah padat, simpan loyang ke dalam peti sejuk sekira 3 jam
  7. Kalau nak makan, keluarkan dahulu kek batik kira-kira 30 menit karena pasti sudah keras sebab masuk di peti sejuk.
  8. Kek batik siap di hidangkan.
Apa macam?? sedap tak? pasti anda nak buat selalu.. Selamat mencuba!!
loading...

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

LIKE PAGE KAMI UNTUK BERITA TERKINI Button Close